Focus = ontwikkelen = verbeteren

Gelukkige medewerkers

Investeren in ontwikkeling heeft een positieve invloed op het werkgeluk van medewerkers en het toekomstperspectief van organisatie. Door focus te leggen op de ontwikkeling van talenten en passies van de medewerkers worden medewerkers gemotiveerd, gestimuleerd en uitgedaagd. Ze voelen voldoening door het groeien en benutten van hun eigen talent. Resultaat: medewerkers zijn gelukkiger en de organisatie heeft een lager personeelsverloop en ziekteverzuim.

 

2 scenario’s: investeren vs. niet investeren in ontwikkeling

Stel dat:

  • Je investeert in de ontwikkeling van jouw medewerkers: je geeft ze de kans om talenten te ontdekken en te benutten, om opleidingen en trainingen te volgen en laat ze leren on the job.  Kortom, je besteedt hier veel geld en tijd aan… En dan gaan die goed opgeleide, kundige en energieke medewerkers weg.
  • Of je investeert niet in de ontwikkeling van jouw medewerkers: je hebt geen inzicht in talenten, je laat ze geen trainingen en opleidingen volgen of je laat ze niet leren op het werk, want dat is te duur. En dan blijven die onkundige, onopgeleide en ongemotiveerde medewerkers.

In welk geval zal jouw organisatie meer competitief blijven?

Wij geloven in het eerste scenario. Focus op ontwikkeling zorgt ervoor dat mensen kunnen uitblinken en jouw organisatie een competitieve organisatie kan zijn. Je hebt inzicht in welke talenten je in huis hebt (en welke talenten je nog moet werven) om de beoogde organisatiedoelstellingen te behalen.

 

“Leid je mensen zo goed op, dat ze elk moment kunnen vertrekken; behandel ze zo goed, dat ze altijd willen blijven.” – Richard Branson

Omdenken

Het gaat economisch beter, maar de focus ligt vooral op productiviteit. Tijd (en geld) voor persoonlijke begeleiding en evaluatie wordt weinig vrijgemaakt. Bij werving en selectie zit het vaak nog wel goed, maar wanneer een medewerker eenmaal is aangenomen, wordt er helaas weinig in ontwikkeling geïnvesteerd. Managementconsultant, organisatieadviseur en coach Edger Gubbels vergelijkt het met een liefdesrelatie: “In het begin ben je verliefd en is alles nog leuk en nieuw. Maar op een gegeven moment is de verliefdheid over en dan begint de relatie pas echt. Om het op langere termijn te laten werken, is het vanaf dat moment van cruciaal belang om elkaar te blijven inspireren en uitdagen.”*

Investeren in ontwikkeling is dus voor veel organisaties niet vanzelfsprekend. Iedereen zal één van onderstaande reacties vast wel herkennen als een medewerker aangeeft graag een cursus of opleiding te willen doen: Wat is de toegevoegde waarde van deze opleiding voor je werk? Heb je deze opleiding echt nodig voor je werk? Kunnen we het niet beter uitbesteden als je het niet kan? Of kunnen we het niet oplossen door een boek te lezen?

Inzetten op talenten

Zorg dat je inzicht hebt in de talenten en de motivatie van jouw medewerkers en benut deze in hun functie. Leidt ze op, train ze en laat ze uitdagingen aangaan. Zorg daarnaast voor jezelf: volg een opleiding, ga naar een congres en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkeling in jouw sector. En zorg als leidinggevende dat jij jouw mensen zo goed opleidt dat ze bij de concurrent aan de slag kunnen. Echter, mede doordat je hen kansen geeft, behandel je ze zo goed dat ze niet weg willen. En op dit punt is er niets meer dat je niet kunt bereiken met jouw team!

Kortom, door te focussen op ontwikkeling en op zoek te gaan naar de meest optimale combinatie tussen talenten en functies, kijk je heel gericht welke talenten je nodig hebt om beoogde organisatiedoelstellingen te behalen, maar zet je ook optimaal iemands persoonlijke talenten in binnen jouw organisatie. Hiermee creëer je een win-win situatie.

Wil je medewerkers hun talenten laten ontdekken zodat ze meer voldoening halen uit hun werk en hun betekenis voor de organisatie vergroten? Of wil je weten welke talenten je nodig hebt om beoogde organisatiedoelstellingen te behalen?

Just take the first step! Met de Talent-Profielen Analyses van NSE dynamicals kunnen we een objectief inzicht krijgen in talenten, motivatie en het verbeterpotentieel van medewerkers. Je haalt meer rendement uit jouw medewerkers en organisatie. Anne is gecertificeerd voor het zelfstandig toepassen hiervan en vertelt je hier graag meer over!

 

De Zorgstrategen 2023 ©