Persoonlijke ontwikkeling
Inzetten op talenten: de sleutel tot succes
Wat zijn sterke punten/talenten van mijn medewerkers? Hoe staan ze in hun werk en hoe worden zij gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen? Waar worden ze enthousiast van? Waar ben ik als leidinggevende goed in en wat typeert jou als leidinggevende? Inzicht in talenten van medewerkers geeft handvatten voor motivatie en ontwikkeling.
Persoonlijke ontwikkeling en geluk
Zelfkennis en zelfinzicht is nodig als basis voor persoonlijke ontwikkeling. Het is van belang om te weten wat talenten van medewerkers zijn en een werkomgeving te hebben (of creëren) waarin deze talenten kunnen worden benut. Persoonlijke ontwikkeling is daarmee essentieel voor werkgeluk. Als je talenten en kwaliteiten inzet en afstemt op de functie, geeft dat voldoening en ervaar je meer positieve emoties. Talent is immers iets wat je van nature goed kunt en vaak ook leuk vindt. Wanneer je bijdraagt aan een groter geheel door te doen waar je goed in bent, geeft dat je daarnaast ook energie. Kortom, het benutten van talenten draagt bij aan geluk!
Meer informatie over wat investeren in ontwikkeling oplevert? Lees ons artikel!
Tip: Talenten ontdekken om persoonlijke ontwikkeling een boost te geven
Doe een oefening om talenten van medewerkers te ontdekken en vraag hen vervolgens deze meer te gaan gebruiken. Let op, je hoeft ze niet te vragen om zichzelf te ontwikkelen. Dit doen ze op eigen initatief, omdat de intrinsieke motivatie hoger is. Ze komen namelijk in contact met hun sterke punten, met wat hen drijft. Dit heeft een positief effect op de productiviteit!
Talent-Profielen Analyses van NSE Dynamicals
Door middel van de Talent-Profielen Analyses krijg je inzicht in de talenten en kwaliteiten van medewerkers. Ook komt aan het licht waar deze zich meer op wil ontplooien. Het ontdekken van talenten is voor medewerkers een belangrijke inspiratiebron om hun eigen ontwikkeling vorm te geven. Het brengt in kaart op welke onderdelen de inzet en prestaties per medewerker kunnen worden verbeterd. Of het nu om jouw medewerker gaat die haar inzicht vergroot in zijn of haar talenten en kwaliteiten of jijzelf die inzicht krijgt hoe je jouw leidinggevende rol als motiverend coach kunt versterken. Door op zoek te gaan naar de meest optimale combinatie tussen talenten en functies, kijk je heel gericht welke talenten je nodig hebt om beoogde organisatiedoelstellingen te behalen, maar zet je ook optimaal iemands persoonlijke talenten in binnen jouw organisatie. Hiermee creëer je een win-win situatie.
Tip: FIT-gesprekken in combinatie met de Talent-Profielen analyses
Creëer een dialoog over de effectiviteit van de medewerker, dus geen kritiek naar de medewerker, die zelf centraal staat, maar de analyse als instrument en hulpmiddel!
Functionerings- of beoordelingsgesprekken, groei- of talentgesprekken en FIT-gesprekken, allemaal termen voor gesprekken die zijn gerelateerd aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. De traditionele functionerings- of beoordelingsgesprekken leiden vaak niet tot betere prestaties maar juist tot demotivatie bij medewerkers. Focus op sterke punten en het optimaliseren van talenten van jouw medewerkers door FIT-gesprekken. Dit zijn positieve en toekomstgerichte gesprekken, waarin talenten, duurzame inzetbaarheid en werkgeluk centraal staat. FIT-gesprekken op maat vervangen de traditionele functionerings-of beoordelingsgesprekken.
- Functioneren: prestaties
- Inzetbaarheid: vitaliteit
- Toekomst: ontwikkeling en ambities
Wanneer je deze gesprekken combineert met de Talent-Profielen analyses weet je als leidinggevende wat de talenten, motivatiefactoren en communicatiestijl van jouw medewerker zijn. De analyse leidt tot een positieve sfeer in het gesprek. Het maakt het gemakkelijker zaken te benoemen en te bespreken wat goed loopt en wat verbeterd kan worden.
Meer informatie over FIT-gesprekken? Lees ons artikel!
Focus jij al op ontwikkeling? Wil je medewerkers hun talenten laten ontdekken zodat ze meer voldoening halen uit hun werk en hun betekenis voor de organisatie vergroten? Neem contact op!
Wist je dat …
- Bore out een steeds meer voorkomend fenomeen is*? En dat dit goed te voorkomen is met aandacht, meten en goed beleid. Het belang van goede instroom, doorstroom en uitstroom van je medewerkers. Investeer in ontwikkeling.
De Talent-Profielen Analyses van NSE Dynamicals kunnen hierbij bij ondersteunen, de motivatie analyse geeft snel en overzichtelijk de indicatie weer en legt de oorzaken bloot.